Wees slimmer dan een phisher!

Wat is phishing?

Phishing is online oplichting waarbij fraudeurs proberen de bankgegevens en de persoonlijke bankcodes van hun slachtoffers te bemachtigen. Dit doen ze door valse e-mails, sms’jes, een whatsappje of sociale media berichten te sturen met hierin een link naar een valse website, een verdachte bijlage of de vraag om een app te downloaden.

Hoe werkt dit?

Het phishingbericht kan een link bevatten naar een website. Vult u daar uw persoonlijke bankcodes of wachtwoord in, dan geeft u de oplichters vrije toegang tot uw bankrekening of tot een andere account.

Sommige phishingberichten bevatten een bijlage die u moet openen of de vraag om een app te downloaden. Als u dat doet, dan kan de fraudeur een virus op uw toestel installeren en nog meer schade aanrichten, bv. al uw contactgegevens gebruiken, wachtwoorden lezen, gegevens stelen,…

Hoe herkent u phishing of internetfraude?

Hier vindt u een overzicht van de verschillende methodes die fraudeurs gebruiken om u op te lichten of u zover te krijgen dat u hen uw persoonlijke gegevens geeft. Laat u niet vangen!

  • phishing & vishing: Fraudeurs hengelen naar de bankgegevens en persoonlijke bankcodes.
  • vriendschapsfraude: Daders bouwen een vertrouwensband met u op, maar eigenlijk zijn ze gewoon uit op uw centen.
  • valse computer helpdesk: De fraudeurs willen toegang krijgen tot uw computer en hacken u om uw computer over te nemen.
  • ‘boiler room’: De oplichters lokken u met een buitengewoon rendement … te mooi om waar te zijn!
  • fraude door vraag om hulp: De criminelen geraken aan uw contacten en vragen om hulp uit naam van een familielid/vriend.

Als u twijfelt, kan u beter stoppen!

Meld verdachte zaken direct aan ons.

Ontvangt u een verdachte mail, sms, telefoonoproep of chat? Blijf kalm en beantwoord zeker niet de vragen die men u stelt.
Contacteer ons op 056 / 60 25 08 of bel het Contact center van AXA Bank op 03/286.66.55.
U kunt ook een e-mail naar phishing@axa.be versturen, met de verdachte mail als bijlage

Test hier uw ‘digitale gezondheid’: https://campagne.safeonweb.be/nl/doe-de-test

 

bron: https://www.axabank.be/nl/online-bankieren/internetfraude
https://campagne.safeonweb.be/nl/phishing
Terug naar overzicht