Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Een renovatielening aanvragen? Dit zijn de voorwaarden.

Wie in 2021 in het Vlaams Gewest een woning of appartement met een slechte energieprestatie koopt of erft en daarvoor een hypothecair krediet afsluit, komt mogelijk in aanmerking voor een aanvullend renovatiekrediet. Dit krediet kunt u aanwenden om uw nieuwe eigendom energiezuiniger te maken.

Om in aanmerking te komen voor deze Vlaamse renovatielening moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U koopt of erft, in volle eigendom en als natuurlijk persoon, een woning of appartement in 2021 dat u zult gebruiken als hoofdverblijf. Ook een tweede verblijf komt in aanmerking, mits het hoofdzakelijk bestemd is voor privégebruik (het gebruikte grondoppervlakte moet minstens 50% bedragen).
  • De woning heeft bij de eigendomsoverdracht een EPC-label van E of F of het appartement heeft een EPC-label van D, E of F.
  • Dit EPC-label moet voor de renovatiewerken, en niet eerder dan op 1 januari 2019, opgemaakt zijn.
  • Binnen 5 jaar moet u aantonen dat u door renovatie de energiezuinigheid aanzienlijk verbeterd hebt. Dit doet u met een nieuw EPC-label, opgemaakt door een energiedeskundige type A. Een woning moet minstens label C halen en een appartement label B.
  • Bij het aangaan van de renovatielening moet u al de resultaatsverbintenis aangaan om een welbepaald energielabel te behalen. Hiervoor moet u, als kredietnemer, een ‘Verklaring op eer’ ondertekenen. Dit engagement bepaalt de hoogte van uw lening.

U bent van plan om uw nieuwe eigendom te renoveren? Lees hier waar u op moet letten bij het renoveren van een woning en hoe u de kosten op voorhand kunt inschatten.

Zo werkt de lening voor een renovatie

Indien u aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, dan kunt u samen met uw hypothecair krediet een Vlaams renovatiekrediet afsluiten. Voor dit renovatiekrediet ontvangt u een rentesubsidie van de Vlaamse overheid. Op deze manier krijgt u de rente die u betaalt op het renovatiekrediet eenmaal per jaar terug, waardoor een gedeelte van uw lening dus eigenlijk renteloos is.

Belangrijk: de renovatielening moet samen met het hoofdkrediet worden aangegaan. Eens de woning of het appartement is aangekocht, is het te laat om nog van de renovatielening te kunnen genieten.

De maximale rentesubsidie hangt af van hoe energiezuinig de woning of het appartement wordt.

Streeft u voor uw woning na renovatie een energielabel A na? Dan kunt u tot 60.000 euro lenen en daarvoor een rentesubsidie ontvangen. Bij een B-label is dat 45.000 euro en bij een C-label 30.000 euro.

Ambieert u voor uw appartement een A-score? Dan kunt u tot 45.000 euro lenen. Beoogt u label B? Dan ontvangt u voor een bedrag van maximaal 30.000 euro rentesubsidie.

Zelf een renovatiekrediet aanvragen

Wilt u het Vlaamse renovatiekrediet aanvragen? Dit kan bij een aantal banken, waaronder AXA Bank.

Tip: hebt u recht op de EPC-labelpremie?

Wist u trouwens dat u naast de Vlaamse renovatielening waarschijnlijk ook de EPC-labelpremie kunt aanvragen?

U hebt recht op deze premie wanneer u kunt aantonen dat u binnen een periode van vijf jaar uw woning of appartement veel energiezuiniger hebt gemaakt. Net als bij het renovatiekrediet toont u ook dit aan via het EPC-label:

  • Uw woning had EPC-label E of F en haalt na renovatie minimaal label C.
  • Uw appartement had EPC-label D, E of F en haalt na renovatie minimaal label B.

Het EPC-label van voor de werken moet opgemaakt zijn in 2019 of later. De totale premie is afhankelijk van het nieuwe EPC-label en ligt voor een woning tussen de 2.500 en 5.000 euro en bij een appartement tussen de 2.500 en 3.750 euro.

Maak dus vandaag nog een afspraak voor advies op maat van uw situatie.

Bron: axa.be/nl/blog
Terug naar overzicht